Noten en gezondheid: Overzicht per soort

Noten en gezondheid: Overzicht per soort

Noten zijn populair als gezond tussendoortje en als ingrediënt in diverse gerechten. Ze zitten boordevol voedingsstoffen zoals gezonde vetten, plantaardige eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste nootsoorten en hun gezondheidsvoordelen, gevolgd door een handige vergelijkingstabel.

Amandelen

  • Rijk aan onverzadigde vetten, gunstig voor cholesterol
  • Bevatten veel eiwitten en vezels, zorgen voor een verzadigd gevoel
  • Goede bron van magnesium, ondersteunt spieren en zenuwstelsel
  • Helpen bij het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel

Cashewnoten

  • Goede bron van plantaardig eiwit
  • Bevatten ijzer en zink, ondersteunen het immuunsysteem
  • Rijk aan magnesium, goed voor botten en energiehuishouding
  • Geschikt voor zowel zoete als hartige gerechten

Hazelnoten

  • Hoog in vitamine E, draagt bij aan bescherming van cellen
  • Bevatten gezonde vetten die de hartgezondheid ondersteunen
  • Goede bron van voedingsvezels
  • Geschikt voor gebruik in baksels, ontbijt of als snack

Macadamianoten

  • Rijk aan gezonde vetten die bijdragen aan een goed cholesterolgehalte
  • Bevatten antioxidanten en mineralen zoals mangaan
  • Ondersteunen een gezond hart en stabiele energie
  • Zeer calorierijk, dus geschikt in kleine porties

Paranoten

  • Slechts één tot twee noten per dag leveren voldoende selenium
  • Ondersteunen de schildklierfunctie en het immuunsysteem
  • Bevatten gezonde vetten en antioxidanten
  • Overmatige inname wordt afgeraden door het hoge seleniumgehalte

Pecannoten

  • Bevatten veel enkelvoudig onverzadigde vetten
  • Goede bron van antioxidanten en vezels
  • Ondersteunen hart- en vaatgezondheid
  • Lekker in salades, baksels of als snack

Pistachenoten

  • Ondersteunen de spijsvertering door hun hoge vezelgehalte
  • Bevatten antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine
  • Dragen bij aan verzadiging en gewichtsbeheersing
  • Relatief laag in calorieën in vergelijking met andere noten

Walnoten

  • Rijk aan omega 3-vetzuren, goed voor hart en hersenen
  • Bevatten antioxidanten die ontstekingsremmend werken
  • Ondersteunen een gezonde cholesterolbalans
  • Geschikt voor ontbijt, salades en bakrecepten

Voedingswaarden per 100 gram

Nootsoort Energie (kcal) Eiwitten (g) Vet (g) Vezels (g) Opvallende voedingsstoffen
Amandelen 579 21 50 12 Vitamine E, magnesium
Cashewnoten 553 18 44 3 IJzer, zink, magnesium
Hazelnoten 628 15 61 10 Vitamine E, antioxidanten
Macadamia 718 8 76 8 Enkelvoudig onverzadigde vetten, mangaan
Paranoten 659 14 67 8 Selenium, antioxidanten
Pecannoten 691 9 72 10 Antioxidanten, enkelvoudig onverzadigde vetten
Pistachenoten 562 20 45 10 Luteïne, zeaxanthine, eiwitten
Walnoten 654 15 65 7 Omega 3-vetzuren, antioxidanten

Voedingswaarden kunnen licht variëren per bron en verwerkingswijze (rauw, geroosterd, gezouten).

Waarom noten een gezonde keuze zijn

  • Goede bron van onverzadigde vetten
  • Bevatten plantaardige eiwitten en voedingsvezels
  • Rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten
  • Ondersteunen hart- en hersengezondheid
  • Makkelijk te combineren in maaltijden en snacks

Ontdek jouw favoriete noten

Wil je profiteren van de gezondheidsvoordelen en variëren met verschillende noten? Bekijk dan het uitgebreide assortiment op nootzaak.nl en kies jouw favorieten.


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.


You may also like

Bekijk alles
Example blog post
Example blog post
Example blog post