Calcium is een mineraal waar we allemaal niet zonder kunnen. Het zorgt voor sterke botten, gezonde tanden en speelt een rol in ons hele lichaam. Vaak denken we meteen aan melk of yoghurt als we het over calcium hebben. Maar wist je dat er ook noten zijn die boordevol calcium zitten?
Waarom calcium zo belangrijk is
Ons lichaam heeft elke dag calcium nodig. Niet alleen om nu sterke botten te hebben, maar ook om later – als we ouder worden – geen problemen te krijgen met broze botten of pijnlijke gewrichten. Wie vanaf jonge leeftijd regelmatig voldoende calcium binnenkrijgt, heeft daar zijn hele leven profijt van.
Een tekort aan calcium kan namelijk vervelende gevolgen hebben: zwakkere botten, vermoeidheid en zelfs problemen met de opname van andere voedingsstoffen.
Niet alleen in melk, ook in noten
Je hoeft niet per se melk of kaas te eten om genoeg calcium binnen te krijgen. Noten en gedroogde vruchten zijn een uitstekend alternatief. Ze passen in bijna elk voedingspatroon en zijn ideaal als je geen zuivel neemt, bijvoorbeeld door een intolerantie of omdat je liever plantaardig eet.
Welke noten & gedroogd fruit hebben het meeste calcium?
- Amandelen – 252 mg calcium per 100 g
-
Hazelnoten – 226 mg calcium per 100 g
- Pistachenoten – 136 mg calcium per 100 g
- Walnoten – 88 mg calcium per 100 g
- Gedroogde vijgen – 193 mg calcium per 100 g
- Rozijnen – 80 mg calcium per 100 g
- Cashewnoten, kastanjes en pinda’s – ongeveer 70 mg calcium per 100 g
Ter vergelijking: pijnboompitten bevatten maar 11 mg per 100 gram.
Meer dan alleen calcium
Noten zijn niet alleen goed vanwege hun calciumgehalte. Ze leveren ook gezonde vetten, eiwitten en vezels. Ze zijn goed voor hart en bloedvaten, geven een verzadigd gevoel en zijn ontzettend veelzijdig. Eet ze los als snack, voeg ze toe aan een salade of gebruik ze in een bakrecept.
Bestel jouw noten bij Nootzaak
Wil je profiteren van de gezonde voordelen van noten en direct meer calcium toevoegen aan je voeding? Bekijk het assortiment en kies jouw favorieten.
Laat een reactie achter